Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Είμαστε οι χιλιάδες καλλιτέχνες που μας βλέπετε κάτω από τα φώτα της σκηνής σε εκατοντάδες παραστάσεις μουσικής, όπερας, χορού, θεάτρου, στα κέντρα διασκέδασης που για τους περισσότερους από σας είναι πια μια σπάνια στιγμή ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Η χαρά μας όταν βλέπουμε την ικανοποίησή σας από τη δουλειά μας είναι μεγάλη. Όμως πίσω απ’ αυτή την αμοιβαία ικανοποίηση, κρύβεται μια πολύχρονη διαδικασία σκληρής δουλειάς.
Κάθε μουσικός, τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής, πριν καν γίνει επαγγελματίας χρειάζεται πάρα πολλά χρόνια πολυδάπανων σπουδών και επίπονων προσπαθειών, που απαιτεί από τον καθένα μας να παλεύει πολύ σκληρά με τα φυσικά του όρια για να μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να εκφράζεται καλλιτεχνικά και να μπει στη δουλειά. Ειδικά για τους μουσικούς και χορευτές, η εξάσκηση αυτή ξεκινά από τα παιδικά χρόνια. Ενώ για κατηγορίες καλλιτεχνών όπως οι χορευτές, οι πνευστοί, οι ηθοποιοί, οι ηθοποιοί του λυρικού μελοδράματος, η δουλειά απαιτεί μια επίπονη φυσική προσπάθεια. Επιπλέον κάθε παράσταση ή συναυλία απαιτεί ένα χρόνο προετοιμασίας για το συντονισμό όλων των καλλιτεχνών προκειμένου να υπάρξει άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Για μία παράσταση ή συναυλία διάρκειας δύο ωρών απαιτούνται εβδομάδες ή και μήνες προβών, ατομικής και συλλογικής προετοιμασίας και μελέτης.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσισαν να βγάλουν τους μουσικούς και τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, θεωρώντας πολύ φυσικό ένας εργαζόμενος να δουλεύει όλη τη νύχτα σε τέτοιους χώρους, με μεγάλη ηχορύπανση και άλλους επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία του, μέχρι τα 67 του χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες. Αποφάσισε και οι χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί πνευστών, ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, διάφορες ειδικότητες θεάτρου (μουσικοί εγχόρδων και κρουστών οργάνων, προσωπικού σκηνής, τεχνικοί) να παίρνουν σύνταξη μετά τα 67 τους χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως φυσικό επακόλουθο όλοι οι παραπάνω να οδηγούνται στην ανεργία, να μένουν ανασφάλιστοι και να μη παίρνουν ουσιαστικά ποτέ σύνταξη.
Σήμερα, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό με δίψα για δημιουργία και ανάγκη εκατομμυρίων συνανθρώπων μας για επαφή με την τέχνη και τη διασκέδαση, 8 στους 10 καλλιτέχνες είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Αυτό γίνεται τη στιγμή που ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο, η ανεργία στέλνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανέχεια. Σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον με επενδύσεις εκατομμυρίων στον τουρισμό και τον πολιτισμό, κυβέρνηση και επιχειρηματίες του κλάδου λένε στους εργαζόμενους στον πολιτισμό ότι η απλήρωτη δουλειά και ο θάνατος στη ψάθα είναι η ανταπόδοση της ικανοποίησης που μας δίνει το επάγγελμά μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ συνεχίζει την αυτή τη βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ενάντια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιλέγοντας τη χρηματοδότηση των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι καλλιτέχνες λέμε ΩΣ ΕΔΩ.
Δε θα δεχθούμε τη βαρβαρότητα στην οποία μας οδηγούν κυβερνήσεις παλιές και νέες, Ε.Ε. και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Στον πόλεμο που μας άνοιξαν απαντάμε με πόλεμο.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Διεκδικούμε :
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το νόμο Ρέππα και μετά και στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων μας.
  • Επιστροφή στη λίστα των Β.Α.Ε. των μουσικών και τραγουδιστών των νυχτερινών κέντρων.
  • Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα προηγούμενα όρια για τους ηθοποιούς, ηθοποιούς Μελοδράματος, χορευτές, μουσικούς πνευστών, ειδικότητες του θεάτρου (μουσικούς εγχόρδων και κρουστών οργάνων,  προσωπικό σκηνής, τεχνικούς).
  • Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους με αναγνώριση για όλους των ευνοϊκότερων όρων.
  • Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για να βγει ένας ασφαλισμένος στη σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου