Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου Π.Ο.Θ.Α. Για την τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού


Εξαιρετικά επείγουσα και απολύτως αναγκαία ήταν η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακροάματος Θεάματος και εκπροσώπων Σωματείων του χώρου. Στη σύσκεψη μας ανακοινώθηκαν δύο επιπλέον μέτρα για την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού για το έκτακτο επίδομα Ειδικού σκοπού. Μέτρα τα οποία αποδείχτηκαν για μία ακόμα φορά εξαιρετικά ανεπαρκή, αφήνοντας και πάλι «εκτός» πολλούς εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην υπουργό Πολιτισμού από την Π.Ο.Θ.Α. και τα άλλα Σωματεία.

Επισημάνθηκε, συγκεκριμένα, στην Υπουργό Πολιτισμού ότι αποκλείστηκαν από τα μέτρα στήριξης αρκετοί από όσους εργαζομένους  αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης.

Ενδεικτικά και μόνον, δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης μολονότι είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία:

Όσοι περίμεναν να ξεκινήσουν μία κινηματογραφική, θεατρική, μουσική παραγωγή, όσοι συζητούσαν δεσμευτικά για μουσικές παραγωγές, θεατρικές περιοδείες του καλοκαιριού, όσοι θα δούλευαν με ολιγοήμερες συμβάσεις, και άλλοι.
Ως προς τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα ή αυτοδίκαια κατά το διάστημα 15/2/2020 έως και 29/2/2020 και, κατά τις αρχικές εξαγγελίες, καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ, μετά από δήλωση τους στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού. Επισημάνθηκε επίσης ότι η απαίτηση να διαθέτουν 50 ένσημα για το διάστημα από 1/1/2019 έως και 31/12/2019  ή εναλλακτικά 12 μήνες από την υπογραφή της Κ.Υ.Α. (από Μάιο σε Μάιο δηλαδή) είναι υπερβολική και ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων αποκλείει ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών. Η έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. αναμένεται εντός των ημερών, ώστε να μελετηθεί από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να γίνουν περισσότερες εξειδικευμένες παρατηρήσεις.

Επίσης τονίστηκε ότι εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης άπαντες οι εργαζόμενοι (ακόμη και οι συμβασιούχοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που έληξαν) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εποπτευόμενων οργανισμών και των δημοτικών πολιτιστικών επιχειρήσεων.

Ζητήθηκε:

Να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Δηλαδή, να ισχύσει καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλη τη διάρκεια της κρίσης και όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και άλλους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα), ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις και να μη γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης. Ακόμα και με βεβαίωση από το οικείο σωματείο.

Κι ακόμα:

  • Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση [υγειονομική και οικονομική].
  • Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

Η Υπουργός Πολιτισμού δεν απάντησε, ούτε σχολίασε όλες αυτές τις επισημάνσεις.

Το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού

Ζητήθηκε να ξεκινήσει ένας διάλογος από την αρχή με τα σωματεία για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης αποτύπωση των ενεργών επαγγελματιών του Πολιτισμού και να μην αποτελέσει βάση για περαιτέρω καθυστέρηση για την εφαρμογή ειδικών  μέτρων στήριξης.

Ως προς αυτό η υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε να ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας η περαιτέρω διαδικασία να γίνει υπό την επιμέλεια του Υπουργείου Πολιτισμού και κατόπιν συναντήσεων με τα Σωματεία.

Αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι το Μητρώο είχε ήδη ανοίξει ωε πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας με τρόπο εξαιρετικά πρόχειρο
βιαστικό και ελλειμματικό, μη περιλαμβάνοντας βασικές ειδικότητες του χώρου.

Ζητήθηκε ακόμα σε ό,τι αφορά στις παραγωγές που θα γίνουν την περίοδο αυτή:

  • Σχέδιο διάρκειας με μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και για όσους δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης
  • Να απορριφθούν εκείνες οι  περιπτώσεις για τις οποίες, κατόπιν ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, θα προκύψει παραβίαση των εν γένει εργασιακών υποχρεώσεων (πρόβες, ασφάλιση, ωράρια, αποδοχές κτλ).
·         Να εκδοθούν πλήρεις και σαφείς οδηγίες μετά από εισήγηση του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν το σύνολο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις παραγωγές και να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος, ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται.

Με αφορμή αυτά τόσο η Π.Ο.Θ.Α. όσο και τα άλλα Σωματεία επεσήμαναν για πολλοστή φορά στην Υπουργό Πολιτισμού τα χρόνια και λιμνάζοντα εργασιακά προβλήματα και την πολυπλοκότητα του χώρου.

Τονίστηκε ως εκ τούτου ιδιαιτέρως ότι στο χώρο του πολιτισμού η κρίση είναι βαθύτερη τόσο για λόγους αντικειμενικούς, όσο και διότι επηρεάζεται από την χρόνια παθογένεια που τροφοδοτεί ένα απαράδεκτο καθεστώς ανομίας και υπερεκμετάλλευσης.

Και μετά από αυτήν την Τηλεδιάσκεψη θεωρούμε ότι η στήριξη της Πολιτείας [έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αναστολή ληξιπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων] αποδεικνύεται, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά ανεπαρκής για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων στο Θέαμα και Ακρόαμα.



Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Κεχαγιόγλου Κώστας (ΠΟΘΑ), Πάνος Παπαδημητρίου (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης), Τάσος Μπότσιος (Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις), Δημήτρης Σφίγγος (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος), Κωνσταντίνος Αλευράς (Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού). Επίσης συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ο Γιάννης Καραμήτρος και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου