Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Θ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ-ΑΚΡΟΑΜΑ



Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος συμμετείχαμε σήμερα στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα, έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας, φροντίζοντας να τηρήσουμε όλους τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέσω ενός ευφάνταστου ευρήματος (οι κόμποι σ’ ένα σκοινί που απλώσαμε, υποδείκνυαν την απόσταση που οφείλαμε να τηρήσουμε ο ένας απ’ τον άλλο).

Όση φαντασία, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και ταλέντο, όμως, κι αν χαρακτηρίζει τον χώρο μας, η πραγματικότητα, μας υπερβαίνει:  

Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τη δήλωση ότι κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι φεστιβάλ και συναυλίες, ο χώρος του Πολιτισμού βεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πλήρες και επεξεργασμένο σχέδιο για τη στήριξη του, κατεξοχήν πληττόμενου από την υγειονομική κρίση, Σύγχρονου Πολιτισμού.

Τη στιγμή που η χώρα περνά στη δεύτερη φάση της κρίσης του κορονοϊού, το αίτημα του συνόλου των ανθρώπων του Πολιτισμού για ουσιαστική στήριξη παραμένει ανεκπλήρωτο και οι εξαγγελίες του υπουργείου δεν ικανοποιούν παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων σ’ αυτό το ευρύτατο πεδίο δημιουργίας και απασχόλησης. Η πολύ δύσκολη επόμενη μέρα απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό, στον οποίο η άποψη των εργαζομένων πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Η ΠΟΘΑ έχει επεξεργαστεί ανάλογο σχέδιο. Περιμένουμε την ανταπόκριση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η ανησυχία των ανθρώπων του κλάδου αυξάνεται καθημερινά. 

Γι αυτό σκοπεύουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέσα στην ερχομένη εβδομάδα, τηρώντας πάντα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.


Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020



Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και αναγκαίο να εκφραστεί με κάθε τρόπο σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1η ΜΑΗ είναι ημέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το 1886 η αμερικανική εργατική τάξη έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωου, στο Σικάγο. Το 1893 γιορτάσθηκε για πρώτη φορά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, με ένα από τα κύρια αιτήματα την καθιέρωση του 8ωρου.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει όλη η υφήλιος λόγω της πανδημίας, αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της.
Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας. Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.
Η κυβέρνηση, που με τόση ευκολία εκμεταλλεύεται τον πολιτισμό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την αδιαφορία της για τους ανθρώπους του. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή.
Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στην Απεργία της 1ης Μάη και συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία στις εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας για όσους συμμετέχουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Θ.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τον χώρο του πολιτισμού το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, την δήλωση ότι κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι τα φεστιβάλ και οι συναυλίες.

Η κυβέρνηση, που με τόση ευκολία εκμεταλλεύεται τον πολιτισμό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την αδιαφορία της για τον περίπλοκο αυτόν χώρο και τους ανθρώπους του. Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες, που γίνονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν είναι μόνο το κύριο αντικείμενο εργασίας ενός ολόκληρου κλάδου που καταδικάζεται έτσι στην αδράνεια και την ανεργία. Αποτελούν και ζωτικά κομμάτια των τοπικών κοινωνιών, βοηθούν στην ψυχαγωγία του κόσμου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τα περισσότερα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και με έναν καλό σχεδιασμό θα μπορούσαν να αποδειχτούν ταυτόχρονα ασφαλή και ευεργετικά για τις περιοχές στις οποίες διοργανώνονται.

Η εξαγγελία αυτή αποδεικνύει την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο πολιτισμού αντιμετώπισε τον κλάδο μας σε όλη την περίοδο της κρίσης. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή.


Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΘΑ - ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΘΕΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



 ΠΡΟΣ:
κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Γενική Γραμματέα Εργασίας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού



Τίποτα δεν λύθηκε σε σχέση με τις ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

Η Π.Ο.Θ.Α. και το  ΣΕΟΜΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Μεγάρου Μουσικής Αθηνών)   από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το πρόβλημα με τις συμβάσεις ωρομίσθιας απασχόλησης, του τμήματος υποδοχής κοινού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πιέζοντας για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (ταξιθέτες/τριες) να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματέως Άννας Στρατινάκη, καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού,  εδώ και μια εβδομάδα να μην έχουν καταλήξει σε μια λύση που να καλύπτει το σύνολο του τμήματος ταξιθεσίας.
Μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα, υπομνήματα, επιστολές μας, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:  Παραμένουν κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις τόσο του Υπουργείου Εργασίας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού και το πρόβλημα παραμένει, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ!
Ζητάμε να σταματήσει ο εμπαιγμός, η αδιαφορία και να επιλυθεί επιτέλους ένα τόσο απλό ζήτημα όπως έχει διατυπωθεί στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 21/4/2020. Ζητάμε καθαρή, ισότιμη και δίκαια λύση στο πρόβλημα.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Σας κοινοποιούμε ένα  βιντεομήνυμα των σωματείων του κλάδου με τίτλο:
  «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

https://youtu.be/meQhgKZgNsA 

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

23-04-2020 ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΑΜΑ


    
 ΠΡΟΣ:
  1. κ.  Υπουργό Οικονομικών
  2. κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  3. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  4. κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
  5. κ. Γενική Γραμματέα Εργασίας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  6. κ. Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Υπουργοί & Γεν. Γραμματείς,

Σας είχαμε υποβάλει το από 21-4-20  υπόμνημά μας (http://potha1965.blogspot.com/2020/04/21-04-2020.html), με το οποίο αναλύαμε διεξοδικά τους ειδικότερους λόγους για τους οποίους το κριτήριο της λήψης εποχιακού επιδόματος για το τρέχον έτος, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο φίλτρο αναζήτησης των επαγγελματιών του κλάδου μας, για τους οποίους συνέτρεχαν κατά τα λοιπά όλες οι άλλες ουσιαστικές προϋποθέσεις οικονομικής ενίσχυσης και παροχής των λοιπών [φορολογικών κλπ] διευκολύνσεων.
Ατυχώς δεν μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα να μελετηθεί το θέμα σε βάθος και πληροφορηθήκαμε δια του τύπου, ότι η λήψη του εποχιακού επιδόματος θα αποτελέσει τελικά το αποφασιστικό κριτήριο για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης και της ένταξης στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών γενικά και του κλάδου μας ειδικότερα. Όμως η μη λήψη του εποχιακού επιδόματος, δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επαρκές και λυσιτελές κριτήριο αποκλεισμού, επαγγελματιών που δεν έλαβαν εποχιακό επίδομα για τους λόγους που αναπτύξαμε στο υπόμνημά μας και αφορούν ιδιορρυθμία του κλάδου μας.
Επειδή κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, τουλάχιστον 12.000 επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο του θεάματος – ακροάματος, εξακολουθούν και με τη νέα ρύθμιση, να αποκλείονται εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα από τα μέτρα στήριξης και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Επειδή η κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές εκατοντάδες από τους συναδέλφους μας αυτής της κατηγορίας, είναι εξαιρετικά δυσμενής για την κάλυψη ακόμη και των πλέον στοιχειωδών αναγκών των ιδίων και των οικογενειών τους.
Σας μεταφέρουμε με την παρούσα τη δική τους απόγνωση.
Επανερχόμαστε στο προαναφερόμενο υπόμνημά μας.
Ζητάμε να εξετάσετε με την επιβαλλόμενη ευαισθησία, όλα τα αιτήματα που διατυπώσαμε και να επεκτείνετε το συντομότερο δυνατό την οικονομική στήριξη και το εν γένει θεσμικό πλαίσιο προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους/επαγγελματίες του χώρου του θεάματος – ακροάματος, σε όσους πράγματι την δικαιούνται, δίχως άδικους αποκλεισμούς και με κριτήρια που να συμπεριλαμβάνουν όλους όσους υπέστησαν επαγγελματική και οικονομική κατάρρευση, εξ αιτίας της πανδημίας.
Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ΦΕΚ από την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε. Συγκεκριμένα η κοινή υπουργική απόφαση είναι πλήρες ενώ στο ΦΕΚ έχουν αφαιρεθεί οι  "Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις"

Πρόθυμοι για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνηση.  



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ


Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η νέα πολυδιαφημισμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του κλάδου



Η νέα πολυδιαφημισμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση
δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του κλάδου

Ανακοινώθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ του κλάδου μας. Με την ΚΥΑ προβλέπεται η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, σε όσους εργαζόμενους είχαν πάρει το  ειδικό εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβριο του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα το 2018, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν κάνει αίτηση για το εποχικό επίδομα αν και το δικαιούνταν, δεν έχουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ένα τρίτο και πολύ προβληματικό σημείο της ΚΥΑ είναι ότι χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του 2018 για να θεσμοθετήσουν μέτρα στήριξης το 2020.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν λαμβάνουν «Ειδικό Εποχιακό Βοήθημα», κύρια διότι λόγω της ιδιοτυπίας των εργασιακών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων των επαγγελμάτων μας εμφανιζόμαστε να έχουμε πολύ περισσότερες ημέρες ασφαλιστικής κάλυψης, από τις ημέρες που παρέχουμε εργασία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους να υπερβαίνει -πλασματικά- το ανώτατο όριο των 210 ημερών ασφάλισης, ενώ αντίθετα άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν   ούτε το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης κι επομένως για το λόγο αυτό δεν λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα.
Όπως είχαμε τονίσει και σε υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία δεν αποτελεί πρόσφορο κριτήριο η λήψη του εποχιακού επιδόματος, για να αποτελέσει και κριτήριο για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφού έτσι πολλοί πληττόμενοι θα αποκλειστούν άδικα.
Έχουμε ζητήσει αφ ενός να περιοριστεί το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης και αφετέρου να μην αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας, που δεν λαμβάνει το ειδικό εποχιακό βοήθημα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 210 ημερών ασφάλισης, εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τιμωρούνται όσοι έχουν λίγες μέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουνε ικανοποιητικά το 2018.
Επίσης με την ΚΥΑ δεν καταργείται η εξαίρεση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αφήνοντας εκτός εργαζόμενους σε πολιτιστικούς οργανισμούς όπως δημοτικά ωδεία και σχολές χορού, αλλά και εργαζόμενους σε εποπτευομένους οργανισμούς, όπως οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που οι συμβάσεις τους διακόπηκαν λόγω ακύρωσης των παραγωγών αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σε σχολές χορούς.

Για άλλη μια φορά τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας αφήνουν τους εργαζόμενους στο σύγχρονο πολιτισμό εκτός των μέτρων στήριξης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας περισσότερα από 12.000 άτομα, συνολικά όλων των ειδικοτήτων, θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.
Η Ομοσπονδία μας θα  συνεχίσει τον δύσκολο αγώνα που έχει ξεκινήσει μέχρι να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.
Με ενότητα και επιμονή θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε.
Καλούμε τέλος το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού να ενσκήψει στους προβληματισμούς που καταθέτουμε και στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών και να δουλέψουμε, ώστε να λυθεί επιτέλους το φλέγον αυτό ζήτημα.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ








Τρίτη 21 Απριλίου 2020

21-04-2020 ΑΠΟ ΠΟΘΑ : Μέτρα στήριξης εργαζομένων στο χώρο του θεάματος ακροάματος


ΠΡΟΣ:


  1. κ.  Υπουργό Οικονομικών
  2. κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  3. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  4. κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
  5. κ. Γενική Γραμματέα Εργασίας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  6. κ. Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπόμνημα-Αίτημα
Θέμα:  Μέτρα στήριξης εργαζομένων στο χώρο του θεάματος.

κ. Υπουργοί & Γεν. Γραμματείς,
Η ομοσπονδία μας καλύπτει όλους τους εργαζομένους που εργάζονται στο χώρο του θεάματος και ενδεικτικά, όλους τους εργαζόμενους  σε θέατρα, παραστατικές τέχνες, χορό, μουσική, λυρικό τραγούδι, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα με διάφορα εργασιακά καθεστώτα, όπως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αόριστου ή ορισμένου χρόνου, συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών, ωρομίσθιοι κλπ.
Οι εργαζόμενοι αυτοί υπό οιοδήποτε νομικό μανδύα και αν παρέχουν την εργασία τους, είναι πασίδηλο ότι έχουν πληγεί οικονομικά από την αναστολή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας την περίοδο αυτή, λόγω των μέτρων και των συνθηκών που επιβλήθηκαν, εξ αιτίας της πανδημίας του CoVid-19, όμως οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης, αφού το ιδιότυπο και όχι σταθερό εργασιακό τους καθεστώς, δεν επέτρεψε να ενταχθούν στις κατηγορίες εργαζόμενων που έχουν ήδη επιδοτηθεί. 
Έτσι ενδεικτικά όσοι εργάστηκαν τη χειμερινή σεζόν, μέχρι το Φεβρουάριο ή όσοι δεν εργάστηκαν τη χειμερινή σεζόν σε μόνιμη βάση, αλλά θα προσλαμβάνονταν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τη θερινή σεζόν, δεν καλύπτονται από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί, δεδομένου άλλωστε ότι οι συμβάσεις που επρόκειτο να συνάψουν, δεν οριστικοποιούνται και δεν αποτυπώνονται σε έγγραφο,  πριν την έναρξη της εκτέλεσης του έργου στο οποίο θα συμμετάσχουν.
Οι εργαζόμενοι αυτοί στο χώρο του θεάματος, όλων των ειδικοτήτων,  προσλαμβάνονται για εργασία κατά τη θερινή σεζόν, συνήθως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων είναι πολύ συχνά λίγων ημερών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν τους λίγους μήνες. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αυτών των συμβάσεων γίνονται κατά βάση το Μάρτιο κάθε έτους, και απολήγουν σε προφορικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς και με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε,  περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι στο χώρο μας, παρέχουν εργασία με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγούμενα, είναι επαγγελματίες και πορίζονται τα προς το ζην από εργασία που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο. Το γεγονός αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί με τρόπο απόλυτα ασφαλή από την αναζήτηση των συμβάσεων που σύναψαν οι εργαζόμενοι αυτοί την αμέσως προηγούμενη θερινή σεζόν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν λαμβάνουν «Ειδικό Εποχιακό Βοήθημα», κύρια διότι λόγω της ιδιοτυπίας του ασφαλιστικού πακέτου κάλυψής μας, οπότε εμφανιζόμαστε να έχουμε πολύ περισσότερες ημέρες ασφαλιστικής κάλυψης, από τις ημέρες που παρέχουμε εργασία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους να υπερβαίνει –πλασματικά- το ανώτατο όριο των 210 ημερών ασφάλισης, ενώ αντίθετα άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν   ούτε το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης κι επομένως για το λόγο αυτό δεν λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα.
Συνεπώς δεν αποτελεί πρόσφορο κριτήριο η λήψη του εποχιακού επιδόματος, για να αποτελέσει και κριτήριο για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφού έτσι πολλοί πληττόμενοι θα αποκλειστούν άδικα, οπότε αφ’ ενός μεν θα πρέπει:
·         να περιοριστεί δραστικά το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης και
·         δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας, που δεν λαμβάνει το ειδικό εποχιακό βοήθημα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 210 ημερών ασφάλισης, εφόσον αν οι εργαζόμενοι της δεύτερης κατηγορίας δεν λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας, θα μείνουν εκτός πάσης προστασίας και στήριξης [εξυπακούεται ότι εφόσον λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση και συνεπώς δεν τίθεται θέμα διπλής επιδότησης κλπ.]
·         επίσης οι εργαζόμενοι που οι ειδικότητες τους δεν έχουν ενταχθεί στο εποχικό επίδομα όπως είναι οι εργαζόμενοι στην οργάνωση παραγωγής, στην διοικητική υποστήριξη, όσοι έχουν εργαστεί με εργόσημο θα εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης.
·         Εξαιρώντας από τα μέτρα τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και άλλους Οργανισμούς, δηλαδή το σύνολο των εποπτευόμενων οργανισμών και δημοτικών πολιτιστικών επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα μέτρα προστασίας ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι ωρομίσθιοι των οργανισμών αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους μονωδούς της Λυρικής Σκηνής, τους ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σε σχολές χορούς .
Επιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εξ αιτίας της ιδιορρυθμίας της παρεχόμενης εργασίας αυτής της κατηγορίας, δεν προοιωνίζεται απασχόλησή τους κατά τη θερινή σεζόν, ακόμη και αν δεν θα επεκταθεί το διάστημα περιορισμού μετακίνησης και επαγγελματικής δραστηριότητας των επιχειρηματιών, που θα επρόκειτο να τους προσλάβουν υπό ομαλές συνθήκες, οπότε το οικονομικό σκέλος της ενίσχυσης των εργαζόμενων του κλάδου, πρέπει οπωσδήποτε να λάβει υπόψη του την παράμετρο αυτή, ώστε να τύχουν αποτελεσματικής οικονομικής στήριξης, με επιδότηση που να καλύπτει τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες.
Τέλος η ένταξη όλων των εργαζόμενων του κλάδου μας στα μέτρα στήριξης είναι αποφασιστικής σημασίας και για το μέρος εκείνο των μέτρων στήριξης που αφορά τις λοιπές διευκολύνσεις, όπως μείωση ενοικίου, μετάθεση οικονομικών υποχρεώσεων στο δημόσιο, τις τράπεζες κλπ.                                  
     Ζητούμε
Να ληφθεί κάθε ειδική πρόνοια στη σχεδίαση των κριτηρίων ένταξης στα μέτρα ενίσχυσης, ώστε κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας που ουσιαστικά δικαιούται ενίσχυσης και στήριξης, να μην την αποστερηθεί εξ αιτίας εφαρμογής ανελαστικών τυπικών κριτηρίων, που θα είναι εντελώς απρόσφορα να εφαρμοστούν στην περίπτωσή του και για το λόγο αυτό θα τον αποκλείουν, μολονότι κατά την κοινή αντίληψη θα πρέπει να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης.  Δηλαδή  εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα, καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις, έως το τέλος Απρίλη και ανανέωσή του για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ