Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π.Ο.Θ.Α. - ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ




ΠΡΟΣ:

-          Υπουργό Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση   

-          Υπουργό Πολιτισμού, κ.  Λίνα Μενδώνη

-          Γενική Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας,

 κ. Άννα Στρατινάκη

-           Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού,

κ.  Νικόλαο Γιατρομανωλάκη

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

 

Με έκπληξη είδαμε στο κείμενο της ΚΥΑ που ορίζει τις προϋποθέσεις του επιδόματος ειδικού σκοπού για τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, ότι δικαιούχοι θα είναι όσοι «δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη, κατά τη διάρκεια του ανωτέρω επιδοτούμενου χρονικού διαστήματος». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες σας ότι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι και όσοι θα έχουν έναν ορισμένο αριθμό ενσήμων. Είναι εμφανές ότι χωρίς αυτή την εξαίρεση, μόνο ελάχιστοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν το επίδομα. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε και να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας προς τον κλάδο μας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών μας, κανένας δεν έχει μπορέσει να κάνει αίτηση για το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ (Μάρτιος, Απρίλιος) για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο. Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το θέμα, δεδομένου ότι η ΚΥΑ για το εν λόγω επίδομα έχει υπογραφεί από την 1η Οκτωβρίου.

Ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα αφορά τις προϋποθέσεις για το εποχικό επίδομα. Σύμφωνα με την προϋπόθεση αρ. 6 οι δικαιούχοι πρέπει «Να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020)». Αυτή είναι μια προϋπόθεση που θα αφήσει εκτός επιδόματος τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας. Σας ζητάμε την άμεση κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης.

Η κατάσταση στον κλάδο μας είναι απελπιστική και όπως φαίνεται θα επιδεινωθεί κι άλλο. Πρέπει να κάνετε τις κινήσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους του Πολιτισμού να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης χωρίς άλλες καθυστερήσεις.


 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Κοινή επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού 26/10/2020


 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
ενημερωθήκαμε πως την Δευτέρα 26.10 και την Τρίτη 27.10, θα γίνουν τρεις διαδοχικές συναντήσεις της Υπουργού Πολιτισμού με «προσωπικότητες» (ή αλλιώς «επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους») από τους κλάδους του θεάτρου, του χορού και της μουσικής αντίστοιχα.
Επιτρέψτε μας να σημειώσουμε τις έντονες διαφωνίες και τους προβληματισμούς μας σχετικά με τις τρεις συγκεκριμένες αυτές συναντήσεις, αλλά και με παρόμοιου τύπου συναντήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» γενικότερα:
Διανύουμε ένα έτος κατά το οποίο ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει μετακινηθεί και βιώσει κοσμογονικές αλλαγές. Στην Ελλάδα δε, και ειδικότερα με τη μεταχείριση του Πολιτισμού κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, βιώσαμε όλοι μια πάνδημη και πρωτόγνωρη αντίδραση καλλιτεχνών και εργαζομένων στις τέχνες. Ήμασταν όλοι - και η υπουργός και όσοι και όσες συνάδελφοι και συναδέλφισσες καλέστηκαν στην εν λόγω συνάντηση αλλά και όλοι οι εργάτες της τέχνης - μάρτυρες μιας τρομερής επανασυσπείρωσης των εργαζομένων στον Πολιτισμό με απτά και συγκεκριμένα παραδείγματα: τη σύσταση της πρωτοβουλίας Support Art Workers με πάνω από 40.000 μέλη, την επανοικειοποίηση πολλών Σωματείων (πρόσφατες εκλογές του σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με 1.500 ψηφοφόρους – νούμερο ιστορικά πρωτοφανές, συνελεύσεις στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το ΣΕΧΩΧΟ με τετραπλάσια συμμετοχή), τη δημιουργία νέων Σωματείων («Κάτω από τη σκηνή») ή την επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων που ήταν σε αδράνεια (σωματείο σκηνογράφων – ενδυματολόγων), έναν πολύ μεγάλο πολιτικό και δημόσιο διάλογο στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποτέ, μέχρι τώρα, ο πολιτισμός δεν ήταν ζήτημα καθημερινής συζήτησης, καθημερινής τριβής και, κυρίως και πρωταρχικά, ποτέ άλλοτε δεν ήταν προϊόν ανοιχτών και συλλογικών διαδικασιών όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Αυτές ακριβώς τις συλλογικές διαδικασίες οφείλουμε να προστατέψουμε και να προασπίσουμε στέλνοντας αυτήν την επιστολή.
Όσο κι αν είναι γνώριμες παρόμοιου είδους κινήσεις (θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για «think tanks» ή για τη σύσταση ενός «advisory board» ή «επιτροπή σοφών» από την εκάστοτε Υπουργό), μας προβληματίζει εντονότατα το ότι οι συναντήσεις αυτές κανονίζονται κρυφά, μυστικά (με συστηματική προσπάθεια μη δημοσιοποίησης του περιεχομένου, αλλά και των συμμετεχόντων), χωρίς δημοσιευμένο στην κοινωνία πλαίσιο και χωρίς κάλεσμα και θεσμικών αντιπροσώπων των καλλιτεχνών. Στοιχεία, δηλαδή, που ακριβώς συντελούν και συνιστούν την ταυτότητα και την ποιότητα των παραπάνω προβλεπόμενων think tanks και advisory boards. Μας λυπεί επίσης το γεγονός ότι τα ζητήματα που έχουν μπει στην ατζέντα της εν λόγω συνάντησης είναι ζητήματα που ήδη έχουν συζητηθεί εκτενώς με τα σωματεία και τους θεσμικούς εκπροσώπους γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς το για ποιο λόγο να επιθυμεί η Υπουργός να τα ακούσει πάλι εξατομικευμένα και με κλειστές πόρτες.
Θεωρούμε πώς και οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που καλέστηκαν στη συνάντηση αλλά και η ίδια η Υπουργός γνωρίζετε ότι αυτό ήταν ένα πρότυπο παλαιών εποχών και τώρα πια ξεπερασμένο, γιατί – είμαστε σίγουροι για αυτό - συντέλεσε και αυτό στην «παθογένεια δεκαετιών». Αυτή, δηλαδή, η συνεχής επίκληση στο πρόσωπο αντί του συνόλου, στην προσωπικότητα αντί του θεσμού, στο ταλέντο και την ιδιοφυΐα του ενός αντί στην συλλογική διαμόρφωση από τους πολλούς και για τους πολλούς, να μας έχει οδηγήσει στο σημείο μηδέν, που τώρα βρισκόμαστε. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Επιτρέψτε μας να επιμείνουμε.
Επιτρέψτε μας να θυμίσουμε σε όλους και όλες την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε τελικά η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε πρόβα που αιφνιδίασε τους συμμετέχοντες συναδέλφους, που αξιοποιήθηκαν μόνο επικοινωνιακά, αλλά και το πώς αντιμετωπίστηκε το προσωπικό τηλεφώνημα γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού στον Πρωθυπουργό για να «σώσει» την αναστολή λειτουργίας των θεάτρων.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε τη δεδομένη στιγμή πως όσοι και όσες καλέστηκαν στη συνάντηση είναι στο πλευρό μας, συμμερίζονται τις αγωνίες των χιλιάδων άνεργων συναδέλφων τους και πιστεύουμε ότι θα μιλήσουν λαμβάνοντας υπόψη όλους μας, με τον ίδιο τρόπο που τα σωματεία, που είναι και τα μόνα αρμόδια όργανα να μας εκπροσωπούν θεσμικά, προστατεύουν τα δικαιώματα όλων σε όλες τις επίσημες συναντήσεις τους με την Υπουργό μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως τα θέματα για τις επιδοτήσεις, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την έρευνα, έχουν κατ’ επανάληψη και με μεγάλη επιμονή τεθεί μέχρι στιγμής στην Υπουργό ως συλλογικά και συνολικά διαμορφωμένα αιτήματα του κλάδου μας τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και στη συνεχή αλληλογραφία μας. Επ' ευκαιρίας, τα επαναλαμβάνουμε:
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις: θεωρούμε ιδιαίτερα προβληματική την όποια επιδότηση που δεν διασφαλίζει όρους εργασίας, όπως προκύπτουν από τις παλαιότερες ή τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν ακόμα στον κλάδο του πολιτισμού και η οποία μεταθέτει το κόστος παραγωγής στον εκάστοτε συμμετέχοντα καλλιτέχνη και εργάτη της τέχνης (βλ. επιδότηση άδειας θέσης, έκτακτες επιχορηγήσεις, αμοιβές με ποσοστά, συμβάσεις έργου, μη ασφάλιση, κλπ).
Όσον αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση: πάγιο αίτημα όλων των καλλιτεχνικών Σωματείων είναι η - επιτέλους - δημιουργία ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες. Ξέρουμε και ξέρετε όλοι πως η συντριπτική πλειονότητα των καλλιτεχνών θεωρούμαστε στην Ελλάδα απόφοιτοι Λυκείου.
Τέλος, όσον αφορά τον σχεδιασμό του προγράμματος «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: είναι γνωστές οι αντιρρήσεις κυρίως όσον αφορά τη στοχοπροσήλωση του (αρχαιολογικοί χώροι και μόνο), τον – οριακό - αποκλεισμό του χορού και της σύγχρονης μουσικής από αυτές τις δράσεις και την συγκέντρωση εξουσιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, γεγονός που συμβαίνει και σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου. Θεωρούμε πως στο όνομα του πλουραλισμού και της πολυφωνίας δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι σε πολλές επιτροπές, τη στιγμή μάλιστα που είναι καλλιτεχνικοί διευθυντές μεγάλων φορέων, «προσωποποιώντας» τελικά τη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής.
Εν κατακλείδι, στόχος της επιστολής είναι η Υπουργός να αντιληφθεί επιτέλους ότι οι διαδικασίες οφείλουν να είναι δημόσιες, ανοιχτές και διαυγείς. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τα «προσωπικά οράματα», τις προσωπικές βλέψεις και τις προσωπικές απόψεις «προσωπικοτήτων» στον χώρο του πολιτισμού.
Κυρία Υπουργέ, αν επιθυμείτε δημιουργία Συμβουλίου Τεχνών (που είναι πάγιο αίτημα του χώρου, όπως φάνηκε στις επίσης συλλογικές συζητήσεις στο θέατρο Σφενδόνη κατά την αποπομπή του Γιαν Φαμπρ από την θέση καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών) μπορείτε να το κάνετε, έχοντας όμως ανακοινώσει δημόσια τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν, το πλαίσιο εργασιών και τη διάρκεια θητείας ενός τέτοιου Συμβουλίου. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οφείλουμε όλοι να λογοδοτούμε και να κρινόμαστε για το έργο μας.
Παραμένοντας ενωμένοι με όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες - ενάντια στην πάγια τακτική του "διαίρει και βασίλευε" που επιχειρείται - αποδοκιμάζουμε το πλαίσιο και τον τρόπο αυτής της συνάντησης και αναμένουμε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο στα πάγια αιτήματα μας επιδιώκοντας ένα πλαίσιο διαβούλευσης πραγματικά ανοικτό και δημοκρατικό, όπως οφείλεται.
Την Επιστολή Συνυπογράφουν:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος - ΠΟΘΑ
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - ΣΕΗ
Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού - ΣΕΧΩΧΟ
Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας - ΕΤΕ
ΣΕΚΑΧΟ
SupportArtWorkers

Alexandros Zachareas, Constantinos Alevras και 50 ακόμη
33 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ο.Θ.Α.



 Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας - Θεάματος Ακροάματος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνεργαζόμενων οργανώσεων και φορέων.

 

Συζητήθηκαν και επικαιροποιήθηκαν οι διεκδικήσεις του κλάδου στη νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται λόγω και της υγειονομικής κρίσης:

 

- Ασφαλής εργασία με σταθερά υγειονομικά πρωτόκολλα.

- Μέτρα στήριξης όσων δεν θα απασχοληθούν εξ αιτίας της τεράστιας συρρίκνωσης του κλάδου λόγω της υγειονομικής κρίσης.

- Ένταξη όλων των ανέργων στο πλήρες προστατευτικό πλαίσιο (πχ. αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαγόρευση διακοπής ρεύματος κλπ).

- Πλήρης αποζημίωση στους εργαζόμενους και στους δημιουργούς για τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

- Ασφαλιστική ικανότητα για όλους, μείωση στα 25 ένσημα του ορίου για το ταμείο ανεργίας και επέκταση του ταμείου ανεργίας όσων λήγει μέσα στην κρίση. Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων. Μείωση των αναγκαίων προϋποθέσεων του εποχικού επιδόματος.

- Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή ψηφιακού υλικού (live streaming).

- Δωρεάν test Covid 19 για όλους τους εργαζομένους.

- Γενναία αύξηση της επιδότησης του Πολιτισμού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και μία σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

 

Επίσης συζητήθηκαν πάγια θέματα του κλάδου, όπως η ένταξη των τεχνικών επαγγελμάτων στα ανθυγιεινά επαγγέλματα και η δημιουργία κωδικών ασφάλισης για όλες τις ειδικότητες. Για τον συντονισμό των δράσεων αυτών, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι ασφαλιστικές και εργασιακές ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πρακτική ορισμένων εργοδοτών να εφαρμόσουν outsourcing χρησιμοποιώντας εργολαβικές εταιρίες και εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.

 

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες του χώρου μας. Στον αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία μας θα συνδράμει όπως και όπου μπορεί τα Σωματεία, ώστε να Υπογραφούν παντού Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε έξι ψηφίσματα. Συγκεκριμένα:

  1. Ψήφισμα για τις ΣΣΕ http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_21.html
  2. Ψήφισμα για το live streaming και την αναμετάδοση αρχειακού υλικού http://potha1965.blogspot.com/2020/10/live-streaming.html
  3. Ψήφισμα για τους συλληφθέντες μαθητές στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_77.html
  4. Ψήφισμα για την στήριξη της υποψηφιότητας των γιατρών της Κούβας για το Νόμπελ Ειρήνης http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_79.html
  5. Ψήφισμα για τα συγγενικά δικαιώματα

https://www.facebook.com/enositragoudiston/posts/3363016083780856

  1. Ψήφισμα εν όψει της επετείου της 17 Νοέμβρη

 

 

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε κινητοποίηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διαμαρτυρόμενοι για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

 

Επίσης οργανώνουμε κινητοποίηση στις 5 Νοεμβρίου με αιτήματα σχετικά με την προστασία του κλάδου για τη χειμερινή περίοδο.

Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας

 Η πανδημία του Covid 19 ανέδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο την ανάγκη της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην περίθαλψη και η ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών αποδείχθηκε ότι θα πρέπει να είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων. Κι όμως, υπήρξαν χώρες με πολύ υψηλούς οικονομικούς δείκτες και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης που αποδείχτηκαν ανεπαρκείς να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες τους, θρηνώντας εκατόμβες θυμάτων.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μία μικρή χώρα απέδειξε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολιτική απόφαση. Η Κούβα, μία σοσιαλιστική χώρα, εξαντλημένη οικονομικά από το μακροχρόνιο εμπάργκο υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας του πλανήτη. Και παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν διστάζει να δείχνει την αλληλεγγύη της ακόμα και σε πλουσιότερες χώρες. Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεινε τα σύνορα της προς την Ιταλία, οι γιατροί της Κούβας μπήκαν μπροστά και επισκέφτηκαν την Ιταλία, αναδεικνύοντας την αξία της αλληλεγγύης, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.

 

Οι «Διεθνείς Ιατρικές Ταξιαρχίες» της Κούβας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών επιδημιών όπως ο Έμπολα για την καταπολέμηση του οποίου περισσότεροι από 250 Κουβανοί γιατροί ταξίδεψαν στην δυτική Αφρική, ή η επιδημία χολέρας στην Αϊτή. Περίπου 70 αποστολές Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

 

Όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσαν παρά να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19, προσφέροντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σε όποιον την χρειάζονταν. Με οδηγό την φράση «δεν προσφέρουμε ό,τι περισσεύει, μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε» αποδεικνύουν καθημερινά ότι η κοινωνική ευθύνη, η προστασία των αδυνάτων, η αλληλεγγύη και η συμπόνοια είναι η μόνη ασπίδα της ανθρωπότητας απέναντι στους μεγάλους κινδύνους.

 

Για όλα τα παραπάνω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στηρίζει την υποψηφιότητα της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας της Κούβας «Χένρι Ριβ» για το Νόμπελ Ειρήνης 2021.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

 Στις 15/10 ενώσεις γονέων, εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν μαζικά στο μαθητικό συλλαλητήριο, που κλιμάκωνε τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτικός κόσμος απαιτεί εδώ και καιρό την μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα κενά, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, μαζικά και δωρεάν τεστ. Οι μαθητές με καταλήψεις σε όλη τη χώρα διεκδικούν τα αυτονόητα για την υγεία τους, την στιγμή που το ένα μετά το άλλο κλείνουν τμήματα και σχολεία λόγω εμφάνισης κρουσμάτων και το μοναδικό προστατευτικό μέτρο της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

Η αστυνομία σε μία πρωτοφανή εκδικητική επιχείρηση συνέλαβε οκτώ μαθητές χωρίς προφανή λόγο. Ένας από αυτούς συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από κατάστημα εστίασης και, αν και δεν βρέθηκε τίποτα πάνω του στην σωματική έρευνα που διενεργήθηκε, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού. Είναι ένα παιδί τρίτης γυμνασίου.

 

Τα παιδιά παρέμειναν στην ΓΑΔΑ επί τέσσερεις μέρες, μέχρι την Δευτέρα το πρωί που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Όλο αυτό το διάστημα δεν τους επετράπη να δουν τους γονείς τους, ενώ δήλωσαν ότι κοιμήθηκαν στο πάτωμα.

 

Οι εικόνες μικρών παιδιών με χειροπέδες είναι εικόνες ντροπής για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Τα παιδιά κυνηγήθηκαν με μανία, ψεκάστηκαν με χημικά και τελικά συνελήφθησαν από τους άντρες των ΜΑΤ, επειδή άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να διαδηλώσουν για καλύτερη εκπαίδευση. Ο πολιτικός προϊστάμενος των αστυνομικών που διέπραξαν αυτές τις θηριωδίες δεν βρίσκει τίποτα επιλήψιμο σε αυτό.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος βρίσκεται αυτονόητα στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και σε κάθε νέο που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αστυνομική αυθαιρεσία. Όσο η αστυνομία στρέφεται εναντίον των πολιτών, τόσο εμείς θα υψώνουμε τείχος αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

 

Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ LIVE STREAMING και ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ LIVE STREAMING και ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Μετά από αλλεπάλληλες ψηφιοποιημένες παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής, που διακινήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown, όσο και μετά την άρση του, τη γενικότερη ραγδαία αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας προς αυτή την κατεύθυνση και την ταυτόχρονη εισβολή του live streaming στους πολιτιστικούς χώρους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος επισημαίνει κατηγορηματικά τα εξής σημεία, τα οποία διαμορφώνουν και το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων καλλιτεχνών:

Η θεατρική - χορευτική παράσταση και η συναυλία είναι ένα ζωντανό γεγονός που απαιτεί τη φυσική παρουσία για να συντελεστεί, τόσο των εκτελεστών αυτής, όσο και των θεατών. Η ζωντανή επικοινωνία καλλιτέχνη – κοινού αποτελεί δε αναπόσπαστο, θεμελιώδες και γενεσιουργό στοιχείο των παραστάσεων αυτών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ποτέ δεν είναι αμετάβλητες, «παγιωμένα» έργα από εκτέλεση σε εκτέλεση, από μέρα σε μέρα. Οποιαδήποτε, λοιπόν, προσπάθεια καταγραφής και ταυτόχρονης ή μεταγενέστερης αναμετάδοσής τους καταφέρει πλήγμα στα ίδια τα συστατικά υλικά των παραστατικών τεχνών.

Ειδικότερα για το θέατρο και τον χορό, η παρεμβολή τηλε-σκηνοθεσίας, αποστερεί το δικαίωμα στην επιλογή της προσωπικής οπτικής του θεατή, καθώς του κατευθύνει το βλέμμα και υποδεικνύει τι αυτός θα δει σε μια δεδομένη στιγμή, κάτι ουσιωδώς διαφορετικό, δηλαδή, από την βιωμένη εμπειρία παρακολούθησης μιας παράστασης.

Σημειώνουμε επίσης, πως η καταγραφή μιας παράστασης με στόχο την αρχειοθέτησή της προς μελέτη των ενασχολούμενων με τον παραστατικό πολιτισμό δεν έχει καμία σχέση με την εμπορική εκμετάλλευση ενός τέτοιου υλικού. Στις έως τώρα εγγραφές - ψηφιοποιήσεις τις περισσότερες φορές το παραγόμενο υλικό είναι σαφώς υποδεέστερης αξίας από την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Προβληματικά πλάνα – συνήθως γενικά, χαμηλή ανάλυση, κακός ήχος, αισθητική αναντίστοιχη με την εκάστοτε παράσταση. Πολύ συχνά, δηλαδή, το παραχθέν υλικό ευτελίζει την ίδια την εκτέλεση και εκμηδενίζει την καλλιτεχνική αξία του έργου, ενώ δεν είναι απίθανο να αφήνει και έκθετες τις ερμηνείες των εκτελεστών που δεν μπορεί να καλύψει το ηλεκτρονικό πλαίσιο.

Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως ταυτόχρονα γεννάται και ζήτημα «ταξικής» διαφοροποίησης: εκ των πραγμάτων δεν μπορούν όλες οι ομάδες, όλοι οι θίασοι, όλοι οι καλλιτέχνες να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος μιας παραγωγής ψηφιοποιημένου υλικού που να στέκει αύταρκες. Σε ένα ραγδαία ιδιωτικοποιούμενο πολιτιστικό τοπίο, που παραδίνεται άνευ όρων στα Ιδρύματα, οι μικρές και μεσαίες καλλιτεχνικές ομάδες – ο πνεύμονας του σύγχρονου πολιτισμού στην Ελλάδα – καλούνται να ανταγωνιστούν οργανισμούς θηρία, προσθέτοντας αβάσταχτο οικονομικό κόστος στις παραγωγές τους. Δεν ξεχνούμε πως αυτή η δραστηριότητα (youtube channels, προβολές επί πληρωμή κλπ.) προσφέρει πολλαπλασιασμό όχι μόνο του άμεσου κέρδους, αλλά και του «άυλου» του εκάστοτε φορέα μέσω της ενίσχυσης του image του.

Παρόλα αυτά, το streaming (live ή on demand) και η αναμετάδοση αρχείου επιτρέπει την πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να δουν την παράσταση (ασθενείς, κλινήρεις, σε απομακρυσμένα σημεία, διεθνώς), ενώ επιτρέπει σε όλους - συμπεριλαμβανομένων ημών των δημιουργών - να έρχονται σε επαφή με δημιουργίες καλλιτεχνών από άλλες χώρες προάγοντας την πολιτισμική όσμωση (βλ. αγγλικό θέατρο στο Μέγαρο, γαλλικό στο Γαλλικό Ινστιτούτο), και επίσης αποτελεί, ανεξαρτήτως πανδημίας, ένα δυνητικό έσοδο για τους δημιουργούς.

Ενώ, δηλαδή, η ψηφιοποίηση παρουσιάζει αρκετά καλλιτεχνικά ζητήματα, μπορεί δυνητικά να προσφέρει και κάποια οφέλη και στο κοινό και στους καλλιτέχνες. Εν πολλοίς, πρόκειται για ΑΛΛΗ τέχνη και ΑΛΛΗ δουλειά, η οποία ΔΕΝ είναι φυσικό επακόλουθο της θεατρικής - χορευτικής - μουσικής μας εργασίας, και άρα απαιτεί νέους όρους και νέες συμφωνίες.

Η ραγδαία αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας προσβάλει τα περιουσιακά δικαιώματα τόσο των δημιουργών επί των έργων τους, όσο και των εκτελεστών.

Συγκεκριμένα, περιουσιακό πνευματικό δικαίωμα αποτελεί η εγγραφή και αναπαραγωγή σε άλλο υλικό φορέα (φηφιοποίηση και χρήση αυτής με κάθε τρόπο και για κάθε ένα τρόπο). Ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τη live αναμετάδοση (live streaming), η οποία παρουσιάζει στον τρόπο ομοιότητες με τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, ιδίως όταν το βεληνεκές προβολής είναι διεθνές και ανεξέλεγκτο, καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει, έτσι, την καταγραφή του έργου σε υλικό φορέα, κοινώς το download της παράστασης μέσω προγραμμάτων του εξωτερικού.

Με αυτό τον τρόπο οι εκτελεστές των έργων, οι δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων, εκτίθενται σε ευρύτερο κοινό από το προβλεπόμενο - βάσει του οποίου αμείβονται για την εργασία τους-, για απροσδιόριστο χρόνο και με αναντίστοιχο της εργασίας τους υλικό. Όταν, δε, αυτό πραγματοποιείται χωρίς της συγκατάθεσή τους, εγείρει αξιώσεις για αποζημίωσή τους για τη χρήση αυτή.

Κατόπιν όλων αυτών, στην προσπάθεια ρύθμισης ενός εν πολλοίς άναρχου τοπίου χωρίς την ύπαρξη νομικού πλαισίου,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος προασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων καλλιτεχνών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

καταγγέλλει την ψηφιοποίηση των παραστάσεων προς εκμετάλλευση και κυρίως με τον έως τώρα τρόπο εγγραφής υλικού, ο οποίος είχε σκοπό την αρχειακή χρήση.
Καταγγέλλει επίσης την άνευ ρητής συγκατάθεσης και αποζημιώσεως των εργαζομένων, διάθεση του καλλιτεχνικού έργου ηλεκτρονικά με οποιοδήποτε τρόπο {εγγραφή υλικού και αναπαραγωγή (ψηφιοποίηση), live αναμετάδοση} για τους λόγους που παραπάνω αναλυτικά εκτέθηκαν,

ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να κατοχυρωθεί πλαίσιο ποιοτικής καταγραφής των παραστάσεων που θα διατεθούν προς εμπορική εκμετάλλευση. Μάλιστα, προκειμένου να αμβλυνθούν οι παραπάνω αναφερθείσες διαφορές, απαιτείται κρατική επιχορήγηση - ενίσχυση χρηματοδότησης για ψηφιοποίηση.

Πρέπει επίσης ΑΜΕΣΑ να κατοχυρωθεί πλαίσιο προστασίας και αποζημίωσης των καλλιτεχνών, έργο των οποίων προβάλλεται ψηφιακά. Θα πρέπει να αναγνωρίζεται ρητά ότι τα συγγενικά δικαιώματα είναι περιουσιακά δικαιώματα και παραχωρούνται με σαφείς όρους, για συγκεκριμένους λόγους και συμφωνημένη διάρκεια και ΠΑΝΤΟΤΕ έναντι αμοιβής, που θα περιλαμβάνει και την πρωτογενή αμοιβή (σε περίπτωση προβολής αρχειακού υλικού και εφόσον σύμβαση εργασίας έχει λήξει) και την ενδεχόμενη προσβολή όπως καταγράφηκε πιο πάνω (σε περίπτωση που σύμβαση εργασίας «τρέχει» ακόμα).

Είμαστε εργαζόμενοι. Είμαστε δημιουργοί. Είμαστε δικαιούχοι συγγενικών δικαιωμάτων.

Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!

Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!

 Η χειμερινή περίοδος ξεκινάει με πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για τον Πολιτισμό. Η υγειονομική κρίση και οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα προκαλέσουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και θα εκτοξεύσουν την ανεργία. Στον ήδη απορυθμισμένο κλάδο μας, αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή. Οι απλήρωτες πρόβες, η καταβαράθρωση των αμοιβών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι μία πραγματικότητα που θα επιδεινωθεί με τις νέες συνθήκες. Η κόπωση του κλάδου και η οικονομική του εξαθλίωση σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, μας κάνει όλους ευάλωτους στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

 Όμως υπάρχει ένα μαχητικό κίνημα που αναδείχθηκε εδώ και επτά μήνες. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι έδωσαν μάχες, συσπειρώθηκαν ξανά στα σωματεία τους, έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για το επάγγελμά τους.

 Η πανδημία μας έδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι η θεσμική θωράκιση της εργασίας μας είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το κυρίαρχο επίδικο αυτών των διεκδικήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού. Σε όλους τους εποπτευόμενους Οργανισμούς, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος και θα χρειαστεί επιμονή και ενότητα. Τα Πρωτοβάθμια σωματεία θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των διεκδικήσεων.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Είναι διατεθειμένη να συντονίσει τις αγωνιστικές δράσεις, να προσφέρει νομική υποστήριξη, τεχνογνωσία και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί στον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Το τοπίο στον πολιτισμό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το κατώφλι της αξιοπρεπούς εργασίας. Δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς τους ανθρώπους του.

 Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!

Στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους δημόσιους Οργανισμούς, ΕΡΤ, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο λήγει την Τρίτη 20 Οκτωβρίου

  

Επείγουσα ενημέρωση

 

Συνάδελφοι,

Η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο λήγει αύριοΤρίτη 20 Οκτωβρίου. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, καλλιτέχνες και δημιουργούς, με κάθε σχέση εργασίας στο χώρο του Πολιτισμού.

 

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν προστεθεί στο Μητρώο Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού νέες ειδικότητεςπου αφορούν κατηγορίες και ειδικότητες που λείπανε.

 

Η προθεσμία εγγραφής λήγει αύριο, 20/10/2020

 

Η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται στην εξής διεύθυνση: